een tiny house op valavond

Vijf fabels over een tiny house die (niet) waar zijn.

Als bouwers van tiny houses volgen wij natuurlijk alle ontwikkelingen, artikels, nieuwsberichten en sociale media over klein(er) wonen op de voet. En soms gaan onze tenen daar echt van krullen. De vijf meest gehoorde en gelezen fabels op een rijtje!  

1. In een tiny house heb je altijd last van insecten. 

Natuurlijk niet! Dat is op zich niet anders dan in een gewoon huis. Vaak heb je met
een tiny house wel het geluk en de luxe om dichter bij de natuur te wonen, maar dat
betekent uiteraard niet dat die nabijheid zich moet vertalen in vliegen, muggen of
ander zoemend bezoek dat je nachtrust komt verstoren. Bij Kooti zullen we altijd met
je meedenken en bij het ontwerpen van je tiny house zorgen voor vliegenramen,
insectengordijnen of andere oplossingen om ongewenste bezoekers buiten te
houden. Niets anders dan in een ‘groot huis’ dus! 

2. Voordat je naar een tiny house kan verhuizen moet je al je spullen weggooien. 

Huh? Uiteraard hoef je niet al je spullen weg te gooien! Maar verhuizen naar een tiny house is wel het ideale moment om alleen die spullen over te houden die je echt gelukkig maken. Je gaat dus inderdaad wel ontspullen en opruimen. En eerlijk? Dat geeft een zalig gevoel. Want pas dan besef je hoeveel onnodige spullen overal in je kasten verstopt zitten. Door radicaal te kiezen en drastisch te ontspullen, zal je merken dat er veel plaats en energie vrijkomt in je hoofd. Schrikt deze opdracht je af? Weet dan dat je dit niet alleen hoeft te doen. Er zijn tegenwoordig heel wat opruim- en andere coaches die klaarstaan om je te helpen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van Karen, zij runt Sooki en we kunnen haar van harte aanbevelen. 

3. Tiny houses zijn er alleen voor mensen die geen ‘echt’ huis kunnen betalen. 

Niet waar! Uiteraard kiezen veel mensen bewust voor een tiny house uit financiële overwegingen. Want een klein huis betekent geen loodzware hypotheek die je je hele leven meedraagt en die een zware impact heeft op alle (professionele) keuzes die je kan maken. Maar als je uitsluitend omwille van de financiële voordelen voor een tiny house kiest, dan zouden we het je afraden. De kans op een lang en gelukkig leven in je kleine huisje is immers veel groter als je die keuze echt heel bewust en vanuit je hart maakt.

4. Een tiny house is alleen voor ‘wereldvreemde ecologisten’, dat past niet bij mij. 

Of een tiny house bij jou past, kunnen we natuurlijk niet in jouw plaats bepalen. Maar dat het alleen voor zogenaamde ‘wereldverbeteraars’ is, is helemaal niet waar. Trouwens, wij zijn van mening dat met de huidige klimaatopwarming beter iedereen een beetje een wereldverbeteraar zou worden, maar dat is een andere discussue. 🙂

Kiezen voor een tiny house heeft zeker een positieve impact op het milieu. Het verbruik van een klein huisje ligt bijvoorbeeld veel lager dan van een groot huis en ook voor de bouw en de voorzieningen in je huisje kan je heel milieuvriendelijke en ecologische keuzes maken. Hun impact op het milieu verkleinen is voor heel wat bewoners van een tiny house inderdaad een motivator, maar er zijn ook zonder dat grote voordeel, heel wat andere momenten in je leven waarop een tiny house ideaal kan zijn voor jou

5. Ik kan dat zelf bouwen, zo’n tiny house! 

Misschien. We willen absoluut niet twijfelen aan jouw capaciteiten! Het is goed mogelijk dat jij een heel handige Harry of Henriette bent. Maar dan nog: een klein huisje staat niet synoniem voor een eenvoudig huisje. Integendeel. Het is net omdat alles zo klein en doordacht is, dat de bouw van een tiny house een heel eigen expertise vraagt. En dat is de kracht van Kooti. Wij bundelen de skills om huisjes te ontwerpen van Esther – waar nodig met extra ondersteuning door een ontwerper – met de jarenlange ervaring van Kevin als aannemer. Jouw droom is dus bij ons in goede handen en zal tot in de puntjes afgewerkt worden! 

Volg ons zeker op sociale media als je graag meer wil lezen over onze visie op tiny houses. En je mag het ons zeker laten weten als je andere fabels en verhalen over tiny houses spot, we geven met plezier onze mening! 

Je mag helemaal gerust zijn, jouw grote droom van een klein huisje is bij Esther en Kevin in goede handen. Dus waar wacht je op? Zet vandaag nog de eerste stap in het realiseren van jouw droom!