wat is een tiny house (niet)?

Wat is een Tiny House (niet)?

Dit is misschien wel de vraag die we het vaakst horen, sinds de opstart van Kooti: ‘Wat is dat eigenlijk zo’n tiny house?’ Dus gingen we uit nieuwsgierigheid eens in het woordenboek kijken, want het is altijd fijn om een officiële definitie te lezen. Maar… in Van Dale krijgt het begrip tiny house (nog) geen resultaat! Dat vonden we eerst moeilijk om te geloven, maar we maken er dan maar één van de ambities van Kooti van om hier verandering in te brengen. 🙂

tiny house 1.0

(neologisme, milieu, wonen)

klein woonhuis, soms op wielen, dat gebouwd is voor mensen die bereid zijn genoegen te nemen met een beperkte leefruimte, vaak vanuit de behoefte om het milieu te sparen, een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten en om een leven te leiden dat minder gericht is op consumeren en verzamelen; ecohuisje

(uit: algemeen Nederlands woordenboek)

Laat ons zeggen dat we het bijna met alles eens zijn. 🙂

Want ja, een tiny house is in de eerste plaats natuurlijk een klein huisje. En wij kunnen voor jou een variant bouwen met of zonder verplaatsbaar onderstel. Maar we hebben het wel wat moeilijk met de beschrijving ‘voor mensen die bereid zijn genoegen te nemen met een beperkte leefruimte.’ Ja, een tiny house is klein. Zeker nooit groter dan 50 m² en de meeste tiny houses zijn nog een pak kleiner. Kooti werkt helemaal op maat van jouw dromen, dus ook de bewoonbare oppervlakte bepalen we samen in overleg. Maar we kunnen met die beperkte ruimte wel wonderen doen. Het gaat helemaal niet om ‘genoegen nemen met’, wel integendeel. Je zal versteld staan van de fantastische mogelijkheden en de luxe afwerking die we in jouw mini-woning kunnen realiseren. 

We geven het Nederlands woordenboek wel gelijk wanneer ze stellen dat een tiny house een geweldige oplossing kan bieden, wanneer je een leven wilt leiden dat minder gericht is op consumeren en verzamelen. Want dat is het fantastische aan een tiny house: je kan jezelf helemaal verlossen van de groot, groter, grootst dictatuur die sowieso op haar retour is in onze maatschappij. 

Het was de Brits-Amerikaanse architecte Sarah Susanka die in 1997 met haar boek ‘The not So Big House’ het concept van een tiny house als eerste internationaal op de kaart zette en een wereldwijde trend aanwakkerde. Al snel volgden er prachtige creaties van Tokio tot Barcelona. Ook in de Lage Landen krijgen tiny houses en de hele filosofie erachter alsmaar meer aanhangers. Volgens Kooti is dat helemaal terecht. 

Want een tiny house geeft je de vrijheid om… 

  • … een eigen plekje te verwerven zonder loodzware hypotheek 
  • … een gezellig, super comfortabel huis te ontwerpen helemaal op maat van jouw noden 
  • … op een ecologische en milieuvriendelijke manier te wonen 
  • dichterbij de natuur te wonen op de plek van je dromen 
  • … het perfecte huisje te bezitten dat past bij de levensfase waarin je zit 
  • … voluit te kiezen voor consuminderen en ontspullen, want klein wonen dwingt je tot keuzes maken waar je gelukkiger van wordt. 
  • … te ontdekken dat klein perfect hand in hand kan gaan met comfort en de luxe die je verwacht in een ‘groot’ huis. 

Want vergis je niet, een tiny house is geen pipowagen. Het is geen chalet. Geen bungalow. Geen stacaravan. Geen koterij. 

Nee, een tiny house is een volwaardige, doordachte mini-woning die op een kleine oppervlakte alles te bieden heeft, wat je van een huis verwacht. Al is het uiteraard niet helemaal hetzelfde, het is anders. 

En bij Kooti bekijken we het ook anders. Wij doen niet aan prefab of bandwerk. Wij zorgen voor prachtige huisjes die perfect zijn afgewerkt en waarbij over elk detail is nagedacht. Want ja, een tiny house vraagt een specifieke expertise. En die expertise hebben wij in huis. 

Van het eerste idee, tot een uitgewerkt plan. Van een stevige ruwbouw tot een kwalitatieve afwerking binnenin. We kunnen zelfs voor de volledige inrichting zorgen én plaatsen je tiny house volgens de regels van de kunst. 

Droom jij van een eigen tiny house?
Neem dan even contact op met ons, we helpen je ontzettend graag. 

En meer tiny houses in Vlaanderen, dat betekent ook een plaatsje in de Van Dale.
Daar gaan we samen voor, toch? 

Esther & Kevin

Je mag helemaal gerust zijn, jouw grote droom van een klein huisje is bij Esther en Kevin in goede handen. Dus waar wacht je op? Zet vandaag nog de eerste stap in het realiseren van jouw droom!