Een tijdje geleden nodigde Kooti je via onze sociale media uit om een korte vragenlijst in te vullen over jouw ervaring met ‘klein wonen’. We zijn iedereen die onze enquête heeft ingevuld heel erg dankbaar, want zeg nu eerlijk, wie kan er beter vertellen hoe het echt is om klein(er) te wonen dan mensen die deze stap al hebben gezet? Hoog tijd om de opvallendste resultaten met jullie te delen. Nog een kleine waarschuwing vooraf: wij zijn niet verantwoordelijk wanneer je na het lezen van dit artikel echt voor een tiny house wil gaan. Maar dan zijn we wel blij! 🙂
Wie nam deel aan onze enquête?
Niet iedereen die onze vragenlijst invulde woont in een ‘echt’ tiny house, maar ze wonen wel allemaal klein. Want of het nu een gezellig huisje in de stad is, een caravan of een off grid tiny house aan de rand van een natuurgebied, de uitdagingen om klein te wonen, zijn vaak hetzelfde. De meeste deelnemers wonen alleen of samen met een huisdier. Sommigen wonen samen met partner en/of kinderen. En laat ons meteen goed nieuws delen: amper 20% denkt wel eens ‘woonde ik maar groter’.
Wat blijken de grootste voordelen van klein(er) wonen?
De financiële vrijheid die je krijgt dankzij de keuze voor een kleinere woning, wordt heel vaak aangegeven als een groot voordeel. Daarnaast blijken de impact op het milieu en een beter contact met de natuur voor veel mensen een grote troef. Bijna iedereen is het er ook over eens dat klein wonen op nog een ander vlak zorgt voor vrijheid: want minder spullen, betekent ook dat je minder dingen hebt om je zorgen over te maken. En nog enkele zalige antwoorden: minder opruimen, heerlijk overzichtelijk, alles bij de hand en… veel minder lang poetsen!
En de nadelen?
Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan klein wonen. We vinden het als Kooti heel belangrijk om die ook met je te delen zodat je je eigen droom voor een klein huisje heel doordacht kan realiseren. Een aantal van de antwoorden hebben ons als Kooti ook al aan het denken gezet, dus we proberen zeker mee creatieve oplossingen te vinden! Want je hebt er misschien nog nooit bij nagedacht dat je in een echt tiny house meestal ‘s avonds je leefruimte omtovert in je slaapkamer, dan kan het een uitdaging zijn om ook de temperatuur plots te laten zakken zodat je fris kan slapen. Anderen gaven dan weer aan dat ze vaker richting supermarkt moeten omdat ze te weinig opslagruimte hebben. En als je een hobby uitoefent die veel materiaal en ruimte nodig heeft, is dat ook niet altijd handig in een tiny house. Al kan zo’n extra, heel doordacht huisje in de tuin van je eigen huis natuurlijk net dé oplossing zijn om ruimte voor je hobby te creëren. 😉
In het algemeen viel ons op in de antwoorden dat wanneer je bewust kiest om kleiner te wonen dat de voordelen duidelijk zwaarder doorwegen dan de nadelen.
Welke spullen worden écht gemist?
Dit vonden we ook een belangrijke vraag om te stellen aan ervaringsdeskundigen. En het is wellicht leuk om te lezen dat de meeste mensen aangeven dat ze eigenlijk niets missen, dankzij een heel doordachte planning en ontwerp van hun huisje. Wat wordt er soms toch gemist? Spullen die je heel weinig gebruikt zoals een slee voor winterse uitstapjes, een boormachine of ander klusmateriaal,… Heel wat huisjes hebben geen grote televisie en missen die wel eens of ze verlangen nu en dan naar een ligbad. Voor het gemis van een droogrek dat niet in de weg staat, zijn we al aan het zoeken naar een oplossing. 🙂
Hoe reageert de omgeving?
Als je twijfelt over een tiny house, is dit ongetwijfeld een vraag die al eens door je hoofd spookt: ‘Wat zullen de mensen zeggen?’ Om te beginnen, dat maakt niet uit. Jij kiest voor een tiny house dus de enige die overtuigd moet zijn van je keuze, dat ben jijzelf en niemand anders. Maar het kan je misschien sowieso geruststellen dat de meeste mensen die onze enquête invulden, aangeven dat hun omgeving positief, bewonderend en verbaasd reageert. Al zijn er natuurlijk ook reacties in de stijl van ‘ik zou het niet kunnen’, maar hé, daar hoeven we ons niets van aan te trekken, toch? Eén reactie vonden we extra bijzonder, dus die delen we graag. Een alleenstaande mama doet aan ‘birdnesting’, wat betekent dat na een scheiding de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en de ouders afwisselend bij hen komen wonen. In de week zonder kinderen, woont deze mama alleen in haar tiny house en zijzelf en haar omgeving vinden dat een prima oplossing!
Wat zou het wonen in een tiny house eenvoudiger maken?
Daarover was bijna iedereen het unaniem eens en kunnen we ons als Kooti alleen maar bij aansluiten: de wetgeving! De juridische context in België over klein wonen, kangoeroewonen, aangepaste verzekeringen of domiciliëring laat vandaag echt nog te wensen over. Maar laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden: waar een wil is, is een weg. Er is intussen al een heuse community van mensen die klein wonen of daarvan dromen, dus er is alsmaar meer informatie en knowhow beschikbaar!
Die ene gouden tip?
Een belangrijke tip die vaak terugkwam in de antwoorden is: bezin eer ge begint!
Denk goed na alvorens je de stap zet naar een klein huisje: wat is voor jou echt belangrijk? Waar liggen je prioriteiten? Welke ruimtes en spullen heb je echt nodig om gelukkig te worden? Gebruik de antwoorden op die vragen als inzicht voor de basis van jouw ideale tiny house en laat je dan begeleiden door professionals, Kooti denkt bijvoorbeeld graag met je mee!
Misschien nog enkele belangrijke tips die mensen deelden: je hebt minder (spullen) nodig dan je denkt, klein wonen is een enorme bevrijding én volg je dromen!
Want vaak komt het daar inderdaad op neer: jouw grote droom van een klein huisje realiseren. Kooti droomt graag met je mee. Je kan ons gewoon vandaag nog even contacteren voor een leuke babbel om even kennis te maken. Tot snel?
Je mag helemaal gerust zijn, jouw grote droom van een klein huisje is bij Esther en Kevin in goede handen. Dus waar wacht je op? Zet vandaag nog de eerste stap in het realiseren van jouw droom!